Biserica din satul Ghelăieşti a fost construită ȋntre anii 1872-1890.
Ȋnaintea acestui sfânt locaş a existat o altă sfântă biserică. Un mic altar, construit pe locul unde se afla Sfânta Masă, marchează locul unde a existat biserica veche. Din fosta biserica s-au mai păstrat astăzi doar câteva icoane vechi, care se află acum ȋn biserica nouă.
Ctitorii bisericii sunt o familie de răzeşi pe nume Gheorghe şi Ecaterina Stihi, care în anul 1872 ȋncep construcţia bisericii pe cheltuiala lor, dar din cauza dificultăţilor financiare nu reuşesc să o termine. Urmaşii lor o vor termina şi ȋnzestra abia în anul 1890. Biserica are o lungime de 24 metri şi o lăţime de 7 metri, iar până la vârful turnului sunt 17 metri.
Este construită ȋn stil românesc, ȋn formă de corabie, cu un singur turn, este zidită din piatră şi cărămidă, şi a fost acoperită iniţial cu şindrilă. În anul 1940 biserica va fi acoperită cu tablă. Pardoseala bisericii este din ciment, iar ȋn altar este acoperită cu scândură.
Ȋn interior, biserica este pictată în stil neobizantin de pictorul Ioan Antoniu. Catapeteasma este făcută din lemn de tei, cu sculpturi ornamentale ȋn motive naţionale româneşti şi este marcată de tușe aurii alături de culori vii, atrăgătoare, ȋntre care predomină culoarea verde, iar picturile respectă ordinea tradiţională. Ȋn anul 1911 biserica a fost reparată pe cheltuiala enoriaşilor, apoi în anul 1943 biserica este reparată din nou, de către domnul Dumitru Nagâţ, ocazie cu care construcția este ȋncinsă cu fier, din cauza crăpăturilor existente și este acoperită cu tablă. Cu această ocazie se schimbă hramul bisericii: în locul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe hramul devine Sfântul Mare Mucenic Dumitrie, Izvorâtorul de Mir.
Din cauza stricăciunilor provocate în urma cutremurului din anul 1977, credincioşii din sat demarează, în anul 1990, noi lucrări pentru refacerea bisericii. Lucrarea este finalizată ȋn anul 1994, an ȋn care se sfinţește biserica.
În ultimii ani, cu ajutorul enoriaşilor s-a ȋnnoit mobilierul din Sfântul Altar, s-au tratat şi vopsit strănile, Icoana Maicii Domnului a primit o strană frumos pictată, care este argintată şi aurită, biserica primeşte uşi şi ferestre noi, iar ȋn curte sunt construite o magazie şi o casă sociala, dar care ȋncă nu este finalizată.