Program de cateheza ”Începutul urcușului duhovnicesc”, 14 martie 2020
Scris este în prooroci: "Şi vor fi toţi învăţaţi de Dumnezeu". Deci oricine a auzit şi a învăţat de la Tatăl la Mine vine.
(Ioan 6,45)
Catehizarea este un proces de învățare și de aprofundare a cunoștințelor, înseamnă împărtășirea învățăturilor creștine și transmiterea conținutului de credință, și poate cel mai important, înseamnă dorul nostru, al creștinilor, după Cuvântul lui Dumnezeu. Catehizarea este, pentru toți creștinii, împlinirea poruncii dumnezeieşti: „Mergând, învăţaţi toate neamurile“. Respectând această poruncă dumnezeiasca, apostolii au fost, de fapt, primii care au învățat Cuvântul Domnului . De asemeni, preotul paroh, atunci când spune cuvânt de învățătură enoriașilor face cateheză, lectura cărților care ne vorbesc despre iluștrii duhovnici, sau ierarhi ai ortodoxiei românești înseamnă cateheza. Deci, orice efort de a ne îmbunatăți cunoștințele despre învățătura Domnului este cateheză.
În parohia Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Ghelăiești, am început, în Postul Învierii Domnului, sa organizăm ședințe de cateheză parohială colectivă. Întreprindem această acțiune deoarece dragostea pentru Mântuitor înseamna și cunoașterea învățăturilor Lui, pentru că suntem preocupați de mesajul Evangheliei transmis tinerilor și tuturor membrilor parohiei noastre, pentru că dorim creșterea noastră și a credincioșilor în viața duhovnicească, și pentru că mereu trebuie să învățăm cât mai mult și cât mai corect mărturisirea de credință a Bisericii Ortodoxe.
În cadrul întâlniri, cu tema ”Începutul urcușului duhovnicesc”, am avut plăcerea de a avea în mijlocul nostru pe domnul Crețu Alexandru, teolog masterand, ne-am bucurat de a fi împreună, mari și mici, și ne-am îmbogățit sufletește vorbind despre această perioadă a Postului. Este perioada in care ne bucurăm să fim pe Muntele Taborului, cănd ne pregătim să plângem pe Golgota pentru ca, mai apoi, să slăvim împreună Lumina Învierii.
Tuturor, Post cu folos duhovnicesc!