Mănăstirea cu hramul „Schimbarea la Faţă“ și „Binecredinciosul Ștefan cel Mare și Sfânt”, construită în anul 1993 şi devenită aşezământul monahal situat la cea mai mare altitudine din ţară, este situată pe muntele Ceahlau în apropierea vârfului Toaca (1900m).
Așa arată datele geografice care, chiar și așa seci, sunt impresionante. Dar, dacă ne punem inimile la treabă și trecem de simpla informație geografică, ne dăm seama că ne aflăm într-un loc de deasupra lumii, clădit cu credința ca totul este posibil în numele Domnului, cu eforturi pe care noi, cei care stăm ”pe loc drept” nu ni-l imaginăm, care are fixate în pereți rugăciunile, căderile și din-nou ridicările atâtor oameni de credință care au visat acest locaș de cult. Iar acum, cand mănăstirea are ani de când rezistă vânturilor si iernilor de vârf de munte ducând mai departe tradiția sihaștrilor, a rugătorilor necunoscuți care și-au găsit liniștea pe acest munte, ne mai oferă o posibilitate de a ne bucura de existența ei: urcarea cărării anevoioase a Taborului românesc pentru sărbătoarea Hramului ”Schimbării la Față”.
Schimbarea la Față este momentul dat nouă de către Mântuitor pentru a vedea frumusețea și Lumina care ne așteaptă alături de Tatăl Ceresc, pentru a vedea că Dumnezeu este minunat nu numai în Creația desăvârșită cu care ne-a înconjurat în această viață, ci, mai ales, în Împărăția Veșnică pregătită nouă și pe care trebuie să ne-o dorim cu fiecare gând și faptă.
Urcarea unui munte înseamnă efort, pregătire, rezistență. De aceea, Lumina desavărșirii veșnice a fost arătată de Fiul lui Dumnezeu pe un munte, pentru a simboliza și ruperea de lume, suișul pe care să ni-l asumăm, efortul. După acest model al Taborului, în Moldova noastră credincioasă, iubitoare de biserică, ne-a fost rânduit Ceahlăul și Mănăstirea ”Schimbarea la Față”, pentru a ne bucura de urcușul fizic în dobandirea urcușului duhovnicesc.
În acest an, parohia noastră, împreună cu prietenii de suflet din Asociația Kids Help Points, coordonata de doamna preoteasă Camelia Onofrei, si împreună cu membrii Departamentului Pro Vita Iași, a organizat pelerinajul pe muntele Ceahlău al tinerilor din Ghelaiești. Am rugat pe Bunul Dumnezeu să ne ajute să participăm la Sfânta Liturghie în data de 6 august, să ne bucurăm de călătorie și să ne fie de folos duhovnicesc urcarea atât de aproape de cer.
Bucuria ne-a fost întregită de faptul că Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Prea Sfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care ne-a și dat binecuvântare.
Sus, acolo unde ochii cuprind nemărginirea, unde doar colții stâncilor mai străpung cerul și dispar lucrurile mici care ne fărâmițează timpul cu griji, acolo rugăciunea se adună mai ușor în inimă. Așa ni s-a întâmplat și nouă când am mulțumit Domnului, cu recunoștință pentru că am ajuns cu bine la aceasta însemnată sărbătoare, cu bucurie pentru că am avut alături prieteni care au făcut posibil acest pelerinaj și cu încredere, pentru că ne dorim să repetăm experiența.
Înalt Prea Sfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în cuvântul de învățătură adresat celor prezenți ne-a concluzionat ceea ce am simțit cu toții. Înalt Prea Sfinția Sa ne-a spus că la întrebarea „de ce am urcat azi pe muntele Ceahlău?” se pot primi multe răspunsuri. Dar, esența tuturor acestor răspunsuri este faptul că „structura lăuntrică a creștinului ortodox tânjește, are sete, are foame, are dor de împartașirea cu Duhul Sfânt! În primul și în ultimul rând, pentru aceasta am urcat pe Ceahlău!”
Azi, tinerii din Ghelăiești au ascultat cuvânt de învățătură, au gustat împreună-rugăciunea, s-au bucurat, au adunat amintiri și au învățat că lucrurile bune se obțin cu iubire, implicare și efort. Dragii nostri enoriași tineri, să vă lasați aripile să crească, să vă doriți mereu împartășirea cu Duhul Sfânt și să rugați mereu pe Bunul Dumnezeu să vă învrednicească de urcușuri încununate de succes, așa cum a fost urcușul pelerinajului nostru în Sărbătoarea Schimbării la Față!