Vizita pastorală a IPS Teofan în parohia din satul Ghelăiești

4 Septembrie 2022

Pre Stăpânul și Arhiereul nostru, Doamne îl păzește, întru mulți ani, Stăpâne!

Deschiderea, dragostea pastorală și blândețea Înaltpreasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, au făcut ca Înaltpreasfinția Sa să fie mereu privit și primit cu respect și dragoste de credincioșii pe care îi păstorește. Iar când ai bucuria de a primi vizita Mitropolitului în Parohia ta, momentul devine un eveniment luminos și emoționant.

Azi, Parohia ”Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” a avut onoarea și bucuria, pentru prima dată de la înființare, să iși deschidă porțile pentru o vizită plină de dragoste. Slujirea, rugăciunea arhierească de dezlegare, cuvântul de îmbărbătare și bunul exemplu au făcut ca timpul petrecut de IPS Teofan in Biserica noastră să îl simțim plin de Har și de mare folos sufletesc.

Mulțumim Bunului Dumnezeu și IPS Teofan, Mitropolitul și vrednicul nostru păstor, pentru binecuvântări și pentru această vizită într-o parohie mică, dar mare măsurând sufletele enoriașilor, dragostea lor pentru Biserica lui Hristos, dragostea și implicarea preotului paroh, părintele Daniel Onofrei. 

Sfântul Ioan Gură de Aur vorbește despre episcop, despre arhiereu, ca despre un om care „trebuie să fie cucernic, dar lipsit de mânie; temut, dar iubit; autoritar, dar popular; drept, dar larg la suflet; smerit, dar nu slugarnic; aspru, dar înțelegător” (Sfântul Ioan Gură de Aur, ”Despre preoție”). De aceea, popor credincios și preoți slujitori, toți într-o inimă plină de credință, ne strângem sub conducerea arhiereului nostru pe Calea către mântuire, pentru că, așa cum ne învață IPS Teofan: ”Odată dorită sau acceptată hirotonia întru arhiereu, misiunea trebuie dusă până la capăt. Cu zile senine și ani furtună, prin răstigniri continue și străfulgerări de Tabor, arhiereul trebuie să parcurgă și în permanență să descopere calea de urmat. Și nu există altă cale decât cea a Arhiereului Celui Veșnic, Hristos, Dumnezeu-Omul. Spre El arhiereul trebuie să tindă.(...) , căci arhiereul devine prelungirea, între credincioșii păstoriți, a lui Hristos, Dumnezeu-Omul” (Cuvânt rostit de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la deschiderea ședinței Sfântului Sinod, 29 octombrie 2010).